-
1
Kotlet panierowany z nadzieniem maślano-ziołowym to:
-
Devolay
-
De volaille
-
-
2
Sposób przyrządzania makaronu, aby był on lekko twardy to inaczej:
-
An tender
-
Al dente
-
-
3
Warstwowa kawa z dużą ilościa spienionego mleka to:
-
Lattea
-
Latte
-
-
4
Główne składniki tej potrawy to ostre papryczki, pomidory, cebula i mielone mięso wieprzowe.
-
Chili con carmen
-
Chili con carne
-
-
5
Metoda smażenia ryb w tzw. sosie własnym to:
-
Sutén
-
Sauté
-
-
6
Polędwica krajana w długie i wąskie paski, smażona z cebulą i pieczarkami, gotowana z przecierem pomidorowym, a następnie zaprawiana mąką to:
-
Boeuf Strogonow
-
Beef Strogonov
-
-
7
Typowy dla kuchni włoskiej makaron to:
-
Pene
-
Penne
-
-
8
Alkohol podawany przed posiłkiem na pobudzenie apetytu to:
-
Aperitif
-
Aperitive
-
-
9
Wyroby z sardeli, niewielkiej tłustej ryby o wyrazistym smaku, to:
-
Anchois
-
Aschvois
-
-
10
Miękki i łagodny ser pleśniowy to:
-
Cabernet
-
Camembert
-
-
11
Stek wołowy to inaczej:
-
Beef stek
-
Befsztyk
-
-
12
Ten zapiekany deser, przygotowany ze śmietanki, żółtek i cukru, to:
-
Crèm brelûé
-
Crème brûlée
-
-
13
Pieczywo z ciasta francuskiego w kształcie rogalika to:
-
Croissant
-
Crossaunt
-
-
14
Podstawa dań kuchni włoskiej to:
-
Spagetti
-
Spaghetti
-
Trudne wyrazy w kuchni - potrafisz je napisać?
-
Wynik
Pomoc kuchenna
Twój wynik to:Mając taki zasób wiedzy związanej z kuchnią, mógłbyś być na razie jedynie pomocnikiem kucharza. Ale przecież mistrzowie kuchni też tak zaczynali ;) -
Wynik
Kucharz
Twój wynik to:Mógłbyś już pracować na samodzielnym stanowisku, ale... pod czujnym okiem kucharza zmianowego ;) Masz sporo wiedzy, jednak zdarzają Ci się drobne językowe wpadki. Jeżeli więc myślałbyś o awansie, musiałbyś sobie lepiej utrwalić te bardziej wyszukane nazwy. Powodzenia! -
Wynik
Kucharz zmianowy
Twój wynik to:Mógłbyś być prawą ręką zastępcy szefa kuchni :) Wiesz wystarczająco dużo o daniach oraz produktach i naprawdę dobrze radzisz sobie z ich pisownią. Można byłoby śmiało oddawać w Twoje ręce zamówienia nawet dość wybrednych gości. To kiedy awans? ;) -
Wynik
Zastępca szefa kuchni
Twój wynik to:Mógłbyś być prawą ręką szefa kuchni. O daniach i produktach do tych dań wiesz prawie wszystko, a ich pisownia nie sprawia Ci żadnego problemu. Jest niemal pewne, że nie zrobisz błędu w nazwie najbardziej niecodziennej potrawy. Mógłbyś śmiało przejmować obowiązki szefa podczas jego nieobecności :) Gratulacje! -
Wynik
Szef kuchni!
Twój wynik to:Mógłbyś być wizytówką najlepszej restauracji. Prezentujesz pełny profesjonalizm, żadna nazwa związana z kuchnią nie jest Ci obca. W Twoje ręce spokojnie można by oddawać zamówienia najbardziej wymagających gości. Poradziłbyś sobie z każdym zamówieniem, nawet z tym wyjątkowo wyszukanym. Gratulacje!